Tutustumisleikit

HEDELMÄSALAATTI
Leikkijät jaetaan kolmeen tai useampaan ryhmään leikkijöiden lukumäärästä riippuen. Jokaiselle ryhmälle annetaan jonkin hedelmän nimi: esim. omenat, banaanit, appelsiinit. Leikkijät istuvat tuoleilla piirissä ja yksi menee keskelle seisomaan. Keskellä olija huutaa jonkun ryhmän nimen esim. "omenat", jolloin kaikki omenat vaihtavat nopeasti keskenään paikkaa. Myös huutaja yrittää saada paikan itselleen ja tällöin ilman tuolia jäänyt siirtyy keskelle uudeksi huutajaksi. Jos huutaja huutaa "hedelmäsalaatti", vaihtavat kaikki paikkaa. Viereiselle paikalle ei saa istua.

Kouluttava versio: Yhtä hyvin jakoperuste voi olla esim. lasi-, paperi- ja kartonkikeräys. Huudetaan erilaisia jätteitä, jolloin kyseiselle jätteelle oikeat keräyspisteet vaihtavat paikkaa. Huudettaessa "kierrätyskeskus" vaihtavat kaikki paikkaa. Tai vaikka kotihoito, terveyskeskus ja tyks. Huudetaan erilaisia vammoja ja sairauksia ja oikeat hoitopaikat vaihtavat paikkaa. Huudettaessa "teho-osasto" kaikki vaihtavat paikkaa.

YSTÄVYYDEN VERKKO
Istutaan piirissä. Leikinjohtaja sanoo jonkun piirissä istuvan leikkijän nimen ja heittää lankakerän tälle pitäen itse kiinni langan päästä. Kerän saanut sanoo taas jonkun muun nimen ja heittää kerän muistaen pitää langasta kiinni. Näin jatketaan. Lopulta langasta muodostuu iso ystävyyden verkko. Lanka keritään takaisin käymällä heittelykierros takaperin nimien kanssa.

VINKKELILIBANAANI
Seisotaan piirissä. Yksi lähtee kiertämään rinkiä muiden takana ja koskettaa jokaista sanoen tämän nimen. Kun hän sanookin "Kuka?", lähtevät kosketettu leikkijä ja juoksija juoksemaan vastakkaisiin suuntiin. Kun he kohtaavat, he kättelevät sanoen nimensä, menevät selin makuulle heiluttaen jalkojaan ja käsiään ja huutaen "vinkkelibanaani" sekä juoksevat kilpaa vapaana olevalle paikalle. Se, kumpi ehtii sinne viimeksi, on uusi juoksija.

SILMÄPELI
Seisotaan piirissä. Jokainen leikkijä lähtee katseellaan kiertämään myötäpäivään piiriä leikkijän kasvoista toiseen. Kun katse kohtaa toisen leikkijän kanssa, vaihtavat nämä hiljaisesti keskenään paikkaa ja aloittavat katsekierroksen uudestaan.

LÄPSY
Yksi seisoo piirin keskellä sanomalehdestä käärityn rullan kanssa ja muut istuvat piirissä. Yksi piirissä istuvista aloittaa leikin sanomalla jonkun muun piirissä olevan nimen. Piirin keskellä oleva yrittää ehtiä lyödä tätä mainittua henkilöä kevyesti päähän ennen kuin tämä ehtii sanoa jonkun muun nimen. Jos keskellä olija ehtii lyömään, lyödystä tulee uusi keskellä olija.

KATSOTKO MINUA
Leikkijät seisovat pareittain vastakkain. Parit katsovat toisiaan tarkkaan päästä jalkoihin. Tämän jälkeen he kääntyvät toisistaan poispäin ja vaihtavat kaksi asiaa ulkonäöstään, esim. avaavat paidan napin tai vaihtavat kellon toiseen ranteeseen. Hetken kuluttua parit kääntyvät toisiinsa päin ja yrittävät keksiä muutokset.

HEITTONATTA
Leikkijät seisovat suhteellisen lähellä toisiaan. Leikinjohtaja heittää ilmaan pallon ja huutaa samalla jonkun leikkijän nimen. Tämän tulee ottaa pallo kiinni ennen kuin se putoaa maahan, heittää se takaisin ilmaan ja huutaa seuraava nimi. Mikäli pallo osuu maahan, lähtevät muut juoksemaan poispäin ja se, kenen nimi on sanottu, koettaa hakea pallon itselleen mahdollisimman nopeasti. Kun hän saa pallon haltuunsa, hän huutaa "Stop!", jolloin kaikki leikkijät pysähtyvät. Sen jälkeen askeleita ottamatta heitetään pallolla jotakuta leikkijöistä. Mikäli pallo osuu, joutuu osuman saanut pois pelistä. Jos pallo menee ohi, joutuu heittäjä pois.

RAKAS TAVARA
Kaikki menevät istumaan piiriin ja laittavat piirin keskelle jonkun tavaran. Sitten jokainen hakee keskeltä jonkin tavaran (ei omaansa eikä kenenkään tutun). Leikin aloittaja alkaa kertoa, millainen tavara hänellä on ja kysyy kenen tavara se on. Tavaran omistaja esittelee itsensä ja kertoo miksi kyseinen tavara on hänelle tärkeä/rakas. Tämän jälkeen hän kysyy, kenen tavara hänellä on, ja näin jatketaan koko piiri loppuun.

OTA KORTTI/WC-PAPERI VIIKONLOPUKSI
Istutaan piirissä. Leikkijöitä pyydetään ottamaan korttipakasta joku kortti tai vaihtoehtoisesti WC-paperirullasta niin monta palaa paperia kuin uskoo viikonlopun/illan aikana tarvitsevansa. Kun kaikki ovat ottaneet korttinsa/paperinsa, pyydetään leikkijöitä vuorotellen kertomaan kortin numeron / WC-paperien lukumäärän verran asioita itsestään.

NIMIBINGO
Jokainen tekee itselleen paperin, jossa on yhtä monta ruutua kuin leikkijöitä. Tarkoituksena on kerätä jokaisen leikkijän nimikirjoitus ruutuun. Samalla kun nimi kirjoitetaan, se voidaan sanoa ääneen. Kun kaikkien ruudukot ovat täynnä, alkaa bingo. Ohjaaja luettelee leikkijöiden nimiä ja jokainen rengastaa nimen omassa ruudukossaan. Joka saa ensimmäisenä yhden rivin oikein esim. pystysuunnassa on voittaja. Huom! Nimikirjoitusten etsintään ja ruudukoiden täyttämiseen ennen bingoa on hyvä varata runsaasti aikaa.

LANKAKERÄN HEITTO
Istutaan piirissä, leikinjohtaja aloittaa. Hän sanoo jonkun piirissä istuvan leikkijän nimen ja heittää lankakerän tälle pitäen itse kiinni langan päästä. Kerän saanut sanoo taas jonkun muun nimen ja heittää kerän muistaen pitää langasta kiinni. Näin jatketaan. Lopulta langasta muodostuu iso ystävyyden verkko.

AMALIA-TÄTI
Tämä tutustumisleikki vaatii hyvää muistia ja keskittymiskykyä. Istutaan piirissä ja leikinjohtaja aloittaa: "Amalia-täti lähti matkalle ja otti mukaansa (oma nimi)". Leikinjohtajan vieressä istuva jatkaa: "Amalia-täti lähti matkalle ja otti mukaansa (edellisen nimi), (oma nimi)". Jatketaan samaan tapaan. Nimilista kasvaa kasvamistaan piirin loppua kohti mentäessä. Työlästä, mutta tehokasta nimien opettelemista... Leikkiä voi myös helpottaa (?) keksimällä jokaiselle omalle etunimen ensimmäisellä kirjaimella alkavan ammatin, adjektiivin tms., joka liitetään nimiketjuun. Esim. sairaanhoitaja-Sanna, kukkakauppias-Kaisa jne.

Istun lattialla salaisesti rakastaen
Leikkijät istuvat lattialla piirissä. Piiriin jätetään yksi tyhjä paikka, jossa ei istu ketään. Se kenen vieressä on vasemmalla puolella tyhjä paikka aloittaa leikin siirtymällä tyhjälle paikalle sanoen "Istun". Seuraavaksi hänen vieressään istuva siirtyy taas tyhjälle paikalle ja sanoo "lattialla". Seuraava siirtyy ja sanoo "salaisesti", sitä seuraava siirtyy ja sanoo "rakastaen". Seuraava siirtyy samalla lailla tyhjään paikkaan, mutta sanookin jonkun piirissä istuvan nimen. Se kenen nimi on sanottu yrittää rynnätä vapaalle paikalle ja hänen vierustoverinsa koittavat estää häntä. Mitä nopeampi tempo on sitä hauskemmaksi leikki muuttuu.

Olen Kalle kerään karviaisia
Leikkijät istuvat piirissä ja leikinjohtaja aloittaa leikin sanomalla oman nimensä ja jonkin asian mitä kerää (kerättävän pitää alkaa samalla kirjaimella kuin keräilijän nimi). Esim. Olen Kalle ja kerään karviaisia. Seuraavaksi leikinjohtajan vieressä istuva sanoo kuka hänen vieressään on ja mitä hän kerää (leikinjohtaja) ja sitten kuka hän itse on ja mitä hän kerää. Leikki jatkuu kiertäen koko piirin ja lopuksi viimeinen sanoo kaikkien piirissä istuvien nimet ja keräilykohteet.

Lankakerä
Leikkijät istuvat piirissä. Leikinjohtaja heittää lankakerän jollekin sanoen tyypin nimen. Samalla hän ottaa langasta kiinni. Leikki jatkuu niin, että on muodostunut verkko piirin keskelle ja jokainen on kiinni langassa

Moottoribanaanit
Leikkijät istuvat piirissä lattialla ja lyövät käsiä vuorotellen reisiin ja yhteen laulun tahdissa. Laulu: " Kuka pölli meidän kaikki moottoribanaanit? Pekka! Pekka pölli meidän kaikki moottoribanaanit? Mitä, minä?! Niin, sinä? Mutta minulla on alibi. No kukas ne sitten pihisti? Riitta! Riitta pölli meidän kaikki....jne." Kohdat "Mitä, minä?" ja "Mutta minulla on alibi" laulaa aina se henkilö, jota epäillään. Uuden nimen saa keksiä saa keksiä se ketä viimeksi syytettiin. Leikkiä jatketaan niin kauan kunnes kaikkien nimet on käyty läpi.

Jonoleikki
Leikkijät jaetaan kahteen tai useampaan joukkueeseen. Joukkueiden tehtävänä on muodostaa jono aina sillä perusteella mitä leikinjohtaja sanoo. Nopein joukkue voittaa. Jonon muodostus esimerkkejä: kengän koko, hiusten väri, silmien väri, ikä, toinen nimi aakkosten mukaan, sukunimi öökkösten mukaan, pituus, sisarusten lukumäärä.... jne.

Nimikirjoitusten keruu
Leikkijöille annetaan kynä ja paperi. Leikkijöiden tehtävänä on kerätä kaikkien nimikirjoitukset ennen kuin muut ehtivät saman. Voittaja on se kenellä on ensimmäisenä kaikkien nimmarit.

Ryhmittymisleikki
Valitaan leikkialueeksi piha tai suuri huone. Leikkijät ryhmittyvät erilaisiin ryhmiin leikinjohtajan määräyksestä. Ryhmissä jutellaan vähän aikaa ja tutustutaan ryhmän jäseniin, sitten muodostetaan taas erilaiset ryhmät. Sopii vähän vanhemmille leikkijöille. Ryhmittymisaiheita: syntymäpaikka, koulutus/ koulu, ikä, harrastukset, silmien väri

Huuda nopeasti
Leikkijät ovat piirissä kyykyssä. Leikinjohtaja aloittaa leikin. Hän seisoo keskellä piiriä ja huutaa nimeltä jotakuta leikkijää nopeasti kolme kertaa, esim. Make, Make, Make! Leikkijä, jonka nimeä huudettiin nousee nopeasti seisomaan ja kumartaa (tytöt niiaa) kolme kertaa. Jos huutaja ehtii ennen leikkijää tehtävänsä loppuun, leikkijästä tulee huutaja.

Taputetaan
Istutaan piirissä. Käsillä taputetaan rytmi samalla tavalla kuin Leijonaa mä metsästän - leikissä - kädet yhteen, kädet polviin. Leikinjohtaja aloittaa leikin sanomalla tahdin mukaan oma nimensä ja jonkun leikkijän nimen. Nimeltä mainitun tulee sanoa samalla tavalla oma nimensä ja jonkun muun nimi. Leikin edetessä rytmi kiihtyy...

Vilttipaniikki

Jaetaan leikkijät kahteen joukkueeseen. Valitaan kaksi viltin pitäjää. (voidaan vaihtaa välillä) Viltti nostetaan ylös, niin että joukkueet voivat asettua sen taakse näkemättä toisiaan. Yksi jäsen kummastakin joukkueesta menee viltin eteen asetettuun tuoliin istumaan. Viltti lasketaan alas. Se kumpi ehtii enemmin sanoa toisen nimen voittaa ja saa hävinneen omaan joukkueeseensa. Leikinjohtaja toimii tuomarina. Jos kumpikaan ei keksi vastassa istujan nimeä, voi leikinjohtaja merkistä antaa luvan joukkueen muiden jäsenten koittaa keksiä vastassa istujan nimi.

Matki sikaa

Käy tutustumisleikistä, kun nimet ovat jo melkein tutut. Yksi pyöriin silmät sidottuna ringin keskellä ja pysähtyy osoittamaan jotakuta sormellaan ja sanoo: "Matki sikaa" jolloin, se jota on osoitettu tietysti matkii. Keskellä olijan pitää arvata, ketä osoitti, jos arvaa röhkijä joutuu rinkiin, jos ei niin jatkuu.

Samalla periaatteella toimii toinenkin, istutaan jonkun syliin ja tämä sanoo "piip."

Sanna- Söpö

Jokainen keksii oman nimensä alkukirjaimella alkavan adjektiivin kuvailemaan itseään (mukava, iloinen, kekseliäs...) Ringin ensimmäinen sanoo oman nimen esim. "Sanna Söpö" seuraava edellisen ja omansa "Sanna Söpö, Leena Laiska" sitten "Sanna Söpö, Leena Laiska, Minna Mahtava" Viimeisellä onkin kova työ muistaa kaikkien nimet varsinkin, jos porukka on vähän vielä vierasta.

WC- paperiveistos
Ryhmän tehtävänä on mahdollisimman nopeasti kääriytyä kolmen vessapaperirullan sisään. Nopein ja huolellisin voittaa. Kasvattaa ryhmän me henkeä.